بازدیدها: 3
سخنرانی مقام اول کشورها همیشه مورد توجه تمامی رسانه ها و مسئولین کشور است و تلاش می کنند تا افکار و برنامه های خود را مطابق آن پیش ببرند و یا نشان دهند که مطابق آن بوده اند .
بخشهایی از آخرین دیدار فرهیختگان کشور با مقام رهبری را انتخاب کرده ام که برایم توجه برانگیز بوده است :
سخنرانی مقام اول کشورها همیشه مورد توجه تمامی رسانه ها و مسئولین کشور است و تلاش می کنند تا افکار و برنامه های خود را مطابق آن پیش ببرند و یا نشان دهند که مطابق آن بوده اند .
بخشهایی از آخرین دیدار فرهیختگان کشور با مقام رهبری را انتخاب کرده ام که برایم توجه برانگیز بوده است :
– خيلى روز شيرين و ساعت خوشى براى بنده است كه در جمع يك مجموعهى نخبه، زبده و اميدبخش براى آيندهى كشور، بنشينيم و راجع به يكى از اساسىترين و اصلىترين مسائل كشور – كه مسئلهى پيشرفت علم و بر اساس آن پيشرفت فناورى است – بحث كنيم.
– شما نميتوانيد در هيچ دينى – بخصوص دين اسلام – يك تعبير و جملهاى پيدا كنيد كه نشاندهندهى اين باشد كه اين علوم دنيوى فايدهاى ندارد يا مضر است يا نبايد دنبالش رفت؛ بعكس، همهى اين دانشهائى كه تا امروز بشر به آنها دست پيدا كرده – كه وسيلهاى است براى اينكه انسان بتواند از اين حقيقتى كه وجود دارد و اين طبيعتى كه خدا براى ما آفريده، بهتر استفاده كند – و همچنين دانشهائى كه تا امروز بشر به آنها دست پيدا نكرده – شايد دانشهاى بيشترى در آينده پيدا خواهد شد كه حجم و كميت آنها از همهى دانشهاى بشرى از اول تا حالا بيشتر است و بشر در آينده به آنها دست پيدا خواهد كرد – همهى اين دانشها از نظر اسلام باارزش است.
– خودِ علم ارزش است. اين ارزش را كسانى ميتوانند به ضد ارزش تبديل كنند كه از او عليه منافع بشريت استفاده كنند؛ اما خودِ دانش يك ارزش است.
– ما امروز نفت را ميسوزانيم؛ ممكن است در آينده، بهرهمندىهائى از نفت براى بشر به دست بيايد و به قدرى ارزشمند بشود كه هيچ عاقلى حاضر نباشد يك قطرهى نفت را بسوزاند؛ به جاى آن از انرژيهاى ديگر استفاده كنند.
– امروز بيش از دو ميليارد انسان در دنيا گرسنهاند! اين شوخى است؟ امروز ملتهائى بر روى طلا راه ميروند، ولى شكمشان گرسنه است.
– ببينيد در طول تاريخ، علم در بين ملتهاى دنيا دست به دست گشته؛ شما هيچ ملتى را پيدا نميكنيد كه از اول تا آخر، دانش در اختيار آنها بوده….. در اين مسابقهى در بين جوامع بشرى – ملتها مسابقه دارند و از هم جلو ميزنند – از لحاظ دانش يك وقتى شرق جلو بود، يك وقتى كشورهاى اسلامى جلو بودند و يك وقتى بخصوص كشور ايران جلو بود؛ همين حالتى كه امروز شما در بعضى از كشورهاى غربى مشاهده ميكنيد كه از لحاظ علم در رتبهى بالائى هستند و ديگران بايد سرشان را بالا كنند تا آنها را ببينند، يك روز كشور شما همين حالت را داشت و كشورهاى اروپائى و كشورهاى شرقى و غربى بايد به بالا نگاه ميكردند تا ميتوانستند دانشمند ايرانى را ببينند؛ دانشمندان عظيمى كه نه فقط در علم، حتّى در فناورى – فناوريهاى متناسب با آن روز – از همهى دنيا جلو بودند. يك روزى اينجورى بوده؛ يك روز هم غربيها جلو افتادند.
– انسانها در يك حدى محدود نميمانند و انسان را نميشود زندانى كرد. بالاخره جوشش استعداد انسانى – چه در زمينهى علمى، چه در زمينهى سياسى – كار خودش را ميكند، و كرد. حركتهاى فراوانى از طرف مردم در جاهاى مختلف دنيا به وجود آمد. وضع امروز دنيا اين است كه قدرتهائى كه داراى پيشرفت علمى هستند، سعى ميكنند اين پيشرفت را به صورت انحصارى نگه دارند. شماها خوب ميدانيد، بخشهائى از دانش در كشورهاى پيشرفتهى غربى هست كه مطلقاً اجازهى دسترسى به آنها به كسانى خارج از محدودهى خودشان داده نمىشود؛ يعنى اختصاصى است. مثل اين سندهائى كه وقتى كهنه شد، منتشرش ميكنند؛ دانشى هم كه در اختيار آنهاست، وقتى از آن مرحلهى اهميت و درجهى اوّلى افتاد، آن وقت اجازه ميدهند ديگرى دست پيدا كند؛ آن وقتى كه خودشان به يك مرحلهى بالاترى رسيده باشند. اينجورىاند و در زمينهى علم، انحصارطلبند.
– امروز يكى از پايهاىترين گفتمانهاى كنونى كشور ما بايد گفتمان پيشرفت علم و فناورى باشد؛ اين برو برگرد ندارد.
– ببينيد، علم مايهى قدرت و ثروت است.
– اين سالهائى كه شما راه افتاديد و اين كاروان علم در كشور حركت كرده، دستاوردهاى بسيار زيادى داشته. همين تقريباً ده دوازده سال اخير كه اين تفكر علمگرائى و دنبال علم رفتن و نهضت توليد علم و نهضت نرمافزارى و مسئلهى نخبهپرورى در كشور شروع شده، تا امروز ما خيلى پيشرفت كردهايم. اين پيشرفتها مغتنم است.
– اين چينيها – كه الان شما مشاهده كرديد و در جريان المپيك در پكن، يك گوشهاى از توانائيهاى فنى چينيها نشان داده شد و در واقع رو شد – خيلى پيشرفتهاى خوبى دارند از لحاظ علمى
–اگرچه وضع كنونى را قابل تحسين ميدانم، اما به هيچ وجه قناعت به اين وضع را مجاز نميشمارم، براى هيچ كس: نه براى دولتيها، نه براى خود شما جوانها، نه براى اساتيدتان. ما هنوز خيلى بايد راه برويم؛ خيلى بايد حركت كنيم. فاصلهى ما هنوز با آن قلهها – حتّى، برخى پائينتر از قلهها – زياد است. بايد اين فاصلهها را طى كنيم.
– ثروت را از همين راه بايد به دست بياوريم. آن روزى كه ما بتوانيم درآمد كشور را از راه دانشمان به دست بياوريم و درِ چاههاى نفت را پلمب كنيم، آن روز براى ما روز خوبى است. امروز ما داريم از ذخائرمان ميخوريم. بيشتر بودجهى كشور از نفت است. نفت ذخيرهى ماست. گنجينهمان را داريم تخليه ميكنيم؛ از روى ناچارى. بايد روزى برسد كه بتوانيم از دانش خود نان بخوريم و اين ملت بتواند از دانش خود ثروت توليد كند. آن وقت خودِ آن ثروت به پيشرفت دانش كمك خواهد كرد. يك همافزائى پى در پى دارند: علم به ثروت كمك ميكند، ثروت به علم كمك ميكند؛ دائماً همافزائى به وجود مىآيد. ما بايد دنبال اين روز باشيم.
– يكى از ضعفها ناهماهنگيهاست؛ در بخشهاى مرتبط با دانش و علم و فناورى، بايستى هماهنگى كامل بوجود بيايد.
– يك چيز ديگرى كه من اينجا لازم است مطرح بكنم – اگر چه مخاطبش در واقع كس ديگرى است – مسئلهى بزرگداشت نخبگان و تكريم نخبگان است. در اين زمينه، در واقع رسانههاى ما و بخصوص رسانهى ملى و صدا و سيما، مخاطبند. خب، شما ملاحظه كنيد در تبليغاتى كه انجام ميگيرد: هنرپيشهها و هنرپيشههاى خارجى و اسمهاى گوناگون تبليغ و ترويج ميشوند. مثلاً مسابقه ميگذارند توى تلويزيون و سؤال ميكنند: اسم قهرمانِ اولِ فلان فيلم چى بود؟ اگر گفتى و بلد بودى برنده ميشوى! حالا ندانند اين را؛ مگر چه كسرى و چه نقصى وارد ميشود؟ فرض كنيد ميليونها نفر اين فيلم را نديدهاند و اين هنرمند يا اين بازيگر را نميشناسند؛ اين شد يك نقيصه؟ كه شناخت او بشود يك امتياز؟! يا مثلاً ورزش. خب البته ميدانيد و بارها گفتهام، من از طرفداران ورزش قهرمانىام… ورزش قهرمانى در واقع نخبهپرورىِ در باب ورزش است؛… بنابراين بنده به ورزش قهرمانى معتقدم؛… از آنها هم تشكر ميكنم؛ … اما حرف من اين است كه چرا ما بايد يك نخبهى علمى را كمتر از يك نخبهى ورزشى بها بدهيم؟ ما چقدر نخبههاى علمى داريم كه در قلهاند؛ چقدر نخبهى علمى داريم كه اگر چنانچه دست كشورهاى ديگر به اينها برسد، آنها را فوراً ميقاپند و ميبرند؛ اينها را بايد تجليل كنيم.
– ما نخبگان علمىِ تاريخىمان را هم ترويج نميكنيم؛ خيلى از مردم كشور ما علماى بزرگ و دانشمندان بزرگِ رشتههاى مختلف را نميشناسند؛ نه فقط در رشتهى فقه و فلسفه و علوم دينى، بلكه دانشمندانى كه در رشتههاى رائجِ امروز دنيا – در فيزيك، در رياضى، در شيمى، در مكانيك – در تاريخ خود ما برجسته بودند و كارهاى بزرگى آن روز انجام دادند و بعضى از اختراعات آنها حتّى امروز مورد استفاده است. نه جوانهاى ما اسمهايشان را ميدانند، نه ترويجى از آنها ميشود، نه يادى از آنها ميشود! خيلى نقيصهى بزرگى است. اين هم بايستى حتماً اصلاح بشود.
منبع اصلی :http://leader.ir/langs/fa/index.php?p=bayanat&id=4017
گزینش : رامبد باران دوست
ايشان به جاي سخنرانيهاي پشت سر هم بهتر است قدري فكرشان را براي برطرف كردن مشكلات به كار بگيرند. ضمنا سري هم به برنامه « شوك» بزنيد تليلهاي جالب از توش درمياد.